7 Madde ile Pulp Fiction Efsanesi
Efsaneler arasına adını silinmeyen harflerle yazdıran, hatta o kadar ki Tarantino’yu dünya dışı ve belki de tanrının eli olarak gören kült film sevdalılarının vazgeçilmezlerinden olan Ucuz Roman (Pulp Fiction), neden sinema tarihinin en iyi filmleri arasında? Bunu 7 madde ile kısaca açıklayabiliriz.
1. Yönetmen
Her şeyden önce aşağıda bulunan altı maddenin var olabilmesi, elbette yönetmene bağlı… Quentin Tarantino, daha çocukken eline aldığı 8mm. kamerası ile çekimlere başlayan ve kendini ta o zamanlardan belli eden nadir dehalardan birisi… O yüzden elbette bu filmde Tarantino’nun öncülüğünü görmezden gelemeyiz.
2. Oyunculuk
John Travolta, Samuel L. Jackson, Bruce Willis gibi profesyonel kadroya sahip olmaktan ziyade, söz konusu rollere en uygun oyuncuların “cuk” diye oturması diye buna denir herhâlde. Hele hele Travolta&Jackson ikilisi o kadar uyumlu olmuş ki “Daha iyisinin olduğunu iddia edemezsiniz.” diye bas bas bağırıyor gibiler resmen…
3. Senaryo
Kabataslak bakıldığında basit görünen; ancak içine inildiğinde tam aksine bir o kadar sıra dışı olan bu senaryo, 1995 yılında “En İyi Senaryo” ödülünü alarak farkını ortaya koydu.
4. Uma Thurman&John Travolta’nın Efsane Dansı
Tabir-i caizse “odun” Travolta, çoraplarıyla adeta Emel Sayın’ın cilve hareketi misali parmaklarını kafasının önünde gezdirirken nasıl bir yeteneğe sahip olduğunu bize iyice kanıtladı. Uma Thurman hakkında zaten konuşmaya gerek bile yok, vücudu Tvist yapmak için tasarlanmış.
5. Replikler
Elbette bu madde senaryonun içine girse de Pulp Fiction’u Pulp Fiction yapan unsurların arasında kendine yer buluyor. Hemen Jackson abimizin ayetini örnek verelim:
“Adalete giden yol bencillerin cürümleri, kötü adamların despotluğu ile bezenmiştir. Merhamet ve iyi niyet adına karanlık vadide güçsüzlere çobanlık eden, kutsanmıştır. Çünkü, kardeşinin koruyucusu, kayıp çocukların kurtarıcısıdır o. Kardeşlerimi zehirlemek ve yok etmek isteyenlerden, acımasızca intikam alacağım. Ve intikamımı üzerlerine saldığımda, benim tanrı olduğumu anlayacaklar.”
6. Yenilik
Filmin en fazla dikkat çeken yanlarından birisi ise uzun diyaloglar… Tarantino, her ne kadar bu yönüyle birçok eleştirmen tarafından bombardımana maruz kalsa da onun bu tarzı, daha sonradan birçok yönetmene öncülük etti.
7. Çekinmeden Kullanılan Şiddetli Kan Sahneleri
Hiç şüphesiz ki birçok film severin yüzünün buruşmasına sebep olsa da kırmızıyı çok seven usta bir ressam misali kanı bolca kullanan Tarantino, filmlerinin o soğuk ve realist tavırlarını hissetmemize fazlasıyla yardımcı oluyor: “Belki şurada küçük mutlu bir dağılan kafa vardır.”